ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ | ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

396329-10082421-7Ο Αντώνης Δημητρίου είναι ένας σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και έζησε εκεί αρκετά χρόνια. Σήμερα ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα. Ξύλο και μέταλλο συνθέτουν αρκετές κατασκευές του, ενώ ασχολείται με το βιτρό και τη ζωγραφική με λάδια. Ένα μέρος των έργων του μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

O Αντώνης Δημητρίου ένα βήμα μετά τη ζωγραφική, αρχίζει να δίνει όγκο στην ζωγραφική του, παρουσιάζοντας τα πρώτα επιτοίχια γλυπτά. PlexiGlass, Inox, ξύλο ζωγραφισμένα συνδυάζονται και δίνουν ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα. Τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα παρουσιάζοντας τρισδιάστατα γλυπτά από ξύλο, αφρομπετό, σε συνδυασμό με μέταλλο.

Artfix: Ποια είναι τα υλικά που σας εμπνέουν να τους δώσετε σχήμα και μορφή;

Α.Δ. Υλικό, Έμπνευση, Σχήμα, Μορφή. Πραγματικά δεν υπάρχει αρχή μέση και τέλος στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Κάθε υλικό έχει όποια μορφή και αν έχει, σε ταξιδεύει σε μονοπάτια καινούργια που συνδυάζονται μοναδικά και σε οδηγούν στη σύνθεση του χειροπιαστού. Μένει λοιπόν η χαρά της διαδρομής και η αποδοχή του αποτελέσματος, πρώτα από εσένα και μετά από παρατηρητή. Ένα κομμάτι μάρμαρο σπασμένο στην μία άκρη του, ένα ξύλο πεταμένο, δηλαδή άχρηστο για αυτόν πού το αποποιείται, ασκούν το κάθε ένα μια μοναδική γοητεία.

396329-10086468-7Artfix: Τι ακριβώς αναπαριστάτε με τα έργα σας ; Είναι μια εαλιστική απεικόνιση ή όχι;

Α.Δ. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να αναπαραστήσω κάτι. Έχω πάντα την ανάγκη να οριστικοποιήσω την οπτικοποίηση ενός ταξιδιού από το συναίσθημα στη λογική με τους κανόνες τεχνικής πού ορίζει κάθε φορά το υλικό πού χειρίζομαι. Όσο  ρεαλιστικά και αν προσπαθείς να αποδόσεις κάτι σκοντάφτει στο ρεαλισμό του άλλου. Η πραγματικότητα είναι κάτι απόλυτα υποκειμενικό. Ρεαλισμός με ρεαλισμό διαφέρει.

Artfix: Η καθημερινότητα σας εμπνέει ; Με ποιό τρόπο;

Α.Δ. Η καθημερινότητα σε διαλύει. Ακριβώς επειδή πρέπει να αντισταθείς, η άμυνα που δημιουργεί το εγώ του καθενός μας είναι ίσως ο μόνος τρόπος φυγής προς τα εμπρός. Η άμυνα δεν ορίζεται από κανόνες και άρα δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από αυτούς πού μας χρειάζονται για να πετύχουν. Η καθημερινότητα προδιαγράφει τον πόλεμό μας απέναντι στο βιοπορισμό. Για όλους μας είναι το απόλυτο όνειρο, μια πορεία χωρίς αυτό τον πόλεμο. Έτσι λοιπόν η δική μου άμυνα είναι η δημιουργία. Δεν ξέρω αν λέγεται αυτό έμπνευση, αλλά σίγουρο αισθάνομαι ότι γίνεται αιτία να κάνω κάθε μέρα ένα ταξίδι.

396329-10086448-7Artfix: Μιλήστε μας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνικής σας ;

Α.Δ.     Όπως σας ανέφερα, με τη διαρκή ενασχόλησή μου με τη διακόσμηση υπάρχει μία συσσωρευμένη γνώση σε πάρα πολλά επίπεδα. Από το σημείο που σχεδιάζεις και εν συνεχεία καλείς «μαστόρους» να αναλάβουν την εκτέλεση του σχεδίου είσαι υποχρεωμένος να έχεις τη γνώση, αλλιώς ακούς το παραδοσιακό «αυτό δε γίνεται». Από το σημείο αυτό και μετά οι τεχνικές κοπής, συγκόλλησης, βαφής πολλών υλικών είναι σημείο αναφοράς για το μικρό έργο που έχω να παρουσιάσω σήμερα.

Artfix: Υπάρχουν κάποιες τεχνικές ή κάποια υλικά που θα θέλατε να δοκιμάσετε;

Α.Δ. Είναι ελάχιστα τα υλικά που δεν έχω δοκιμάσει. Ο συνδυασμός είναι που κάνει τη διαφορά και φυσικά οι τεχνικές εκείνες που απαιτούν χώρο, χρόνο και χρήμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s