ΙΜΕ | 130 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ | Η ΕΚΘΕΣΗ

57297-ikazmainΟ «Ελληνικός Κόσμος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, διοργανώνουν πρώτη φορά στην Αθήνα μια έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συγγραφέα με τίτλο  «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης». Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννησή του. 

Παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού αυτού συγγραφέα, μέσα από πρώτες του εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα, πολλά από τα οποία εκτίθενται πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα, τη δασκάλα του των αγγλικών Kathleen Forde, το λεύκωμα με φυτά της θάλασσας που είχε στο γραφείο του –δώρο φίλης του– το σημειωματάριο-λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Άγγελο Σικελιανό, την καρτ ποστάλ του Ζορμπά κ.ά.

Σημειώματα προς πρώτο του έρωτα Kathleen Forde-ερωτικό βιβλίο Οφις και Κρίνο

Στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί η οικουμενικότητα του Καζαντζάκη, αλλά και να αποτυπωθεί στο θεατή, μέσα από τα έργα του και την παρουσίαση της ζωής του, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται οι σημαντικότεροι «σταθμοί» της ζωής του, οι σχέσεις του με το Παιδί, το Θεό, τον Έρωτα, τη Φιλία και βέβαια το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Πρώτη φορά στην Αθήνα μια έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συγγραφέα με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννησή του

Από τα κυριότερα εκθέματα είναι το γραφείο, η καρέκλα και η γραφομηχανή όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του Καζαντζάκη, την «Οδύσεια». Στην ενότητα αυτή, η «Οδύσεια» παρουσιάζεται μέσα από βιβλία, αντικείμενα και την εικαστική παρουσίασή της μέσω βιντεοπροβολής της Αφροδίτης Μπιτζούνη.

Ακολουθούν η ενότητα με τα βιβλία και τις μεταφράσεις του συγγραφέα σε διάφορες γλώσσες, όπως γερμανικά, γαλλικά, κινέζικα και ολλανδικά, που αναδεικνύουν την οικουμενική του διάσταση, αλλά και η ενότητα με τα ταξίδια που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πολιτικοκοινωνική δράση του Καζαντζάκη, που προβάλλεται μέσα από φωτογραφίες και ανέκδοτο
υλικό, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις του, αλλά και το αντίγραφο της αρνητικής απάντησης του Πατριαρχείου για τον αφορισμό του.

Μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων του Καζαντζάκη που παρουσιάζονται ξεχωρίζουν η καρέκλα του, η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε από την Κίνα, χειρόγραφα καθώς και προσωπικά του σημειωματάρια, όπως το σημειωματάριο από τα ταξίδια του και αυτό στο οποίο κατέγραφε τα όνειρά του.

Στην ενότητα «Ο Καζαντζάκης και το θέατρο» παρουσιάζονται φωτογραφίες από έργα του Καζαντζάκη που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις
ή κινηματογραφικές ταινίες καθώς και σκίτσα, ενώ δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ενότητες της έκθεσης είναι «Ο Καζαντζάκης και η θάλασσα»,
όπου παρουσιάζονται κοχύλια που μάζευε ο συγγραφέας στις βόλτες του στη θάλασσα, και «Ο Καζαντζάκης και τα σύμβολα».

Η έκθεση υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως μία προβολή-δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που παρουσιάζει είκοσι βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του με προσωπικό φωτογραφικό υλικό, ένα βίντεο που παρουσιάζει

τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ (μεταφραστή της «Οδύσειας» στα αγγλικά) από το Μουσείο Καζαντζάκη κ.ά.

Η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα
από εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ταξιδεύουν στο έργο του Καζαντζάκη, για να ανακαλύψουν το σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Το υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s