Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | «Ένα μέτρο» και «Τέττιξ»

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

  • Μιχάλης Μανουσάκης, Ένα μέτρο, 2012
  • Φοίβη Γιαννίση, ΤΕΤΤΙΞ, 2012

 Στο πλαίσιο της σειράς Κάθε Μήνα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00, δύο νέα έργα:

– Στο μεσοπάτωμα ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης δημιουργεί in situ  την εγκατάσταση Ένα μέτρο.

– Στο Χώρο Νέων Μέσων η αρχιτέκτων –ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση εκθέτει το νέο οπτικοακουστικό της έργο ΤΕΤΤΙΞ.

Ένα μέτρο, Μιχάλης Μανουσάκης

Επιμέλεια: Κλεάνθη-Χριστίνα Βαλκανά

Είναι η πρώτη φορά που ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης βγάζει στο φως ολόκληρη την σπάνια προσωπική συλλογή παιχνιδιών που διαθέτει για να σκηνοθετήσει στο ΕΜΣΤ μια εγκατάσταση in situ και να αφηγηθεί την ιστορία της χώρας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου.

Εδώ και χρόνια συλλέγει, μανιωδώς, παλιά παιχνίδια, τα οποία περιστασιακά είτε αποτυπώνει πάνω στον καμβά, ή φωτογραφίζει και τα παρουσιάζει στον χώρο, ή τα εκθέτει μαζί με τα ζωγραφικά του έργα. Στην εγκατάσταση Ένα μέτρο τα περίπου 400 παιχνίδια μαζί με άλλα αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχειακά τεκμήρια και δικά του κείμενα φωτίζουν με δραματικό τρόπο την νεώτερη ελληνική ιστορία. 

Ο τίτλος Ένα μέτρο προσδιορίζει  το ύψος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο. Ο ζωγράφος επιλέγει συνειδητά να κατασκευάσει την προθήκη-κιβωτό, όπως τη χαρακτηρίζει, στο ύψος των παιδιών, ανασύροντας οικίες εμπειρίες και μνήμες από την ανιδιοτελή, γεμάτη ένταση και ορμή, χαμένη παιδικότητά μας, σε μια ύστατη προσπάθεια διαφυγής από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η κιβωτός του είναι γεμάτη από ελληνικά, ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και αμερικάνικα παιχνίδια της περιόδου 1897 -1965. Παλιά παιχνίδια του τσίρκου, κούκλες κουκλοθέατρου, μικρογραφίες επίπλων και ειδών οικοσκευής, τσίγκινα μηχανικά παιχνίδια, κουρδιστά αυτοκίνητα, αεροπλάνα, μηχανές, σταθμοί τρένων, ρομπότ, υφασμάτινα ζωάκια, κουνιστά αλογάκια, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια ποικιλία από κούκλες, συνωστίζονται για να δημιουργήσουν ένα χώρο μαγικό.

Στον υποβλητικά φωτισμένο χώρο με χρώματα που  παραπέμπουν στην παιδικότητα και τη νοσταλγία, οι ακολουθίες των φωτογραφιών και των άλλων αρχειακών τεκμηρίων, συνοδεύονται από προσωπικά κείμενα του καλλιτέχνη ως παράλληλες αφηγήσεις που συμπληρώνουν ή ερμηνεύουν την εικόνα.

Με σεβασμό στην ιστορική συνέχεια, αλλά και με ορατή τη μυθοπλαστική διάθεση ο Μανουσάκης «μιλά» για την ιστορία, τον πόλεμο, τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, την οικονομική εξαθλίωση και κυρίως την ακούσια συμμετοχή του παιδιού σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και ρόλων που καθορίζεται από τους μεγάλους.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μ. Μανουσάκης γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη και αποφοίτησε το 1984. Το 2009 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΚΤ.


ΤΕΤΤΙΞ, Φοίβη Γιαννίση

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

Στη νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) η Φοίβη Γιαννίση καλεί τους θεατές, σαν μέλη μιας ιδιότυπης χορωδίας, να διαβάσουν βουβά, δυνατά ή ψιθυριστά ποιήματά της, ιαπωνικά χαϊκού, αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα, μεταφρασμένη ποίηση. Τα χειρόγραφα κείμενα τοποθετούνται σε 10 αναλόγια, αντί για παρτιτούρες. Εκφωνώντας τα ο αναγνώστης-θεατής παίρνει τη θέση του ποιητή, βιώνοντας σωματικά την εκφορά του ποιητικού λόγου. «Πάντα το σώμα είναι αυτό που μιλά στη γλώσσα της ποίησης, ακόμη κι όταν αυτή είναι γραπτή», υποστηρίζει η καλλιτέχνις.

Δίπλα στα αναλόγια, η μεγάλης κλίμακας βιντεοπροβολή, τα ηχητικά περιβάλλοντα με τον πολυφωνικό και επαναληπτικό ήχο της φωνής των τζιτζικιών μαζί με τα αντικείμενα που συνθέτουν την εγκατάσταση της Φοίβης Γιαννίση, αποτελούν μια εμπειρία για τον θεατή. Είναι η παρουσία του και η συμμετοχή του που ολοκληρώνει το έργο αντικαθιστώντας την ποιήτρια και συνδέοντας τον ποιητικό λόγο ως καταγραφή, εκφορά και ήχο, με το επαναληπτικό τραγούδι των τζιτζικιών, μετατρέποντας το ΤΕΤΤΙΞ σε ένα βιωματικό ποίημα.

Αφετηρία του έργου αποτελεί η τρίχρονη έρευνά της για την ταύτιση στην αρχαία Ελλάδα του ποιητή και της φωνής του με το τζιτζίκι, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τη μυθολογία και τη φιλοσοφία και όπως απαντάται στους διασωθέντες στίχους του ποιητή του 7ου π.Χ. αιώνα Αρχίλοχου αλλά και στα αποσπάσματα του πλατωνικού διαλόγου του Σωκράτη με τον Φαίδρο.

Τι σημαδεύει ανάγνωση και γραφή, αναρωτιέται. Αντιμετωπίζω εδώ τη γραφή ως μία ακόμα εκδοχή σωματικής δράσης, συσχετισμένη με την ανάγνωση. Η φωνή συνδέει το σώμα μου με τους άλλους, τον κόσμο ολόκληρο, το σύμπαν, εξηγεί και μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή μας και να αφήσουμε το σώμα να υπακούσει στην αναπνοή του, σε μια ανάγνωση από στήθους ή από καρδιάς.

Σύντομο βιογραφικό
Η Φοίβη Γιαννίση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. (1988), και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Lyon II- Lumiere όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με θέμα «Ποίηση και διαδρομές στην Αρχαϊκή Ελλάδα» (1994). Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει τiς ποιητικές συλλογές «Αχινοί» (Αθήνα, 1995), «Ραμαζάνι» (Αθήνα 1997), «Θηλιές» (Νεφέλη, 2005) και «Ομηρικά» (Κέδρος, 2009). Μαζί με τον Α.Tzonis συνέγραψαν το βιβλίο «Classical Greek Architecture: The Construction of the Modern», Flammarion, 2004.  Το 2010, μαζί με τον Ζήση Κοτιώνη, επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, κατασκευάζοντας το έργο με τίτλο «Κιβωτός: Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες”.

____

Εγκαίνια: 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00
Διάρκεια: 5 Δεκεμβρίου 2012-03 Φεβρουαρίου 2013

  • Είσοδος ελεύθερη 

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Δευτέρα: κλειστά

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, Fax: 210 92.45.200protocol@emst.grpressoffice@emst.gr
www.emst.grhttp://fixit-emst.blogspot.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s