Ένας αεροπόρος του ’40 αφηγείται τις αναμνήσεις του

Με τη φράση «Alors c’ est la guerre» («Επομένως έχουμε πόλεμο») ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, το τελεσίγραφο του πρέσβη του Μουσολίνι, Εμμανουέλε Γκράτσι. Η Ελλάδα αποδείχθηκε προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο και έδωσε την πρώτη νικηφόρα μάχη της Ευρώπης, για να καμφθεί, τελικά, από τις ενωμένες δυνάμεις του άξονα. Δεν ήταν όμως έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τριπλής κατοχής και κατέβαλε βαρύ τίμημα. <ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ> αεροπόρος του \’40 αφηγείται τις αναμνήσεις του

Χωρίς πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερες γνώσεις και οδηγίες, ο ελληνικός λαός με ενθουσιασμό πήρε μέρος στην αντίσταση. Πολλοί Έλληνες προσχώρησαν αυθόρμητα στις αντιστασιακές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν και αρκετοί, κυρίως στρατιωτικοί, κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή, για να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Η συνεισφορά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξε καταλυτική στις επιχειρήσεις της Αλβανίας της Μέσης Ανατολής και μετέπειτα. Ο Βύρων Σαχαρίδης έγραψε την δική του πολεμική ιστορία και καταθέτει την πολύτιμη μαρτυρία του. Υπηρέτησε στην αεροπορία ως ιπτάμενος αξιωματικός από το 1939 έως το 1967, οπότε η δικτατορία τον αποστράτευσε, με το βαθμό του ταξίαρχου.

Τη συνέντευξη πήραν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ, Κυριάκος Θεοδωρακάκος και Μαίρη Τζόρα.

>>> ΑΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s