ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΣΤΟΝ “ΟΙΚΟ ΕΠΟΧΗΣ”

Ο πρόεδρος του ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Γιάννης Μπατζιόλας μιλά για όλους και για όλα…

Αν ο Μένης Κουμανταρέας σύστησε στο αναγνωστικό κοινό την «Κυρία Κούλα», ο Γιάννης Μπατζιόλας σύστησε στο φίλαθλο και όχι μόνο κοινό της Ελλάδας την «κυρία Σούλα». Γιατί στη Λάρισα η κυρία Σούλα ήταν ανέκαθεν γνωστή.

Ο Γιάννης Μπατζιόλας είναι ένα νέο παιδί που σπούδασε δικηγόρος, αλλά τον κέρδισαν τα ταξίδια, μιας και διατηρεί τουριστικό γραφείο στη Λάρισα. Εκτός από πρόεδρος του Βουκεφάλα Λάρισας είναι και ο τερματοφύλακας της ομάδας του.  Κατάφερε να την κάνει γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την πλέον πρωτοποριακή και ευφάνταστη χορηγία στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Συνεργάστηκε με έναν τοπικό οίκο ανοχής και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έχουν να σκεφτούν εκτός από την τιμή της φανέλας και το εξαιρετικά ελκυστικό «πριμ» της νίκης.

Ο Βουκεφάλας Λάρισας διακρίνεται όχι μκάνει τη διαφορά στην εποχή της κρίσης και αντί για κάποιον οίκο αξιολόγησης “ψηφίζει” δαγκωτό τον “οίκο εποχής Σούλα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ

Ποια είναι η έδρα του Βουκεφάλα Λάρισας;

Είμαστε ένα ερασιτεχνικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2004. Η έδρα του σωματείου είναι στη Λάρισα και εγώ είμαι πρόεδρος τα τρία τελευταία χρόνια.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την ομάδα;

Αγαπώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το έχω υπηρετήσει σαν ποδοσφαιριστής τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ο Βουκεφάλας πριν τρία χρόνια είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και κινδύνευε να διαλυθεί από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ ενεργά αφού στο μεταξύ είχα ανοίξει τη δική μου επιχείρηση και είχα τη δυνατότητα και τα μέσα.

Ήταν όπως το περιμένατε;

Όχι. Λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί δραματικά οι οικονομικές δυνατότητες του καθενός από εμάς που ενισχύουμε κάποιο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο. Φέτος, μετά από τρία χρόνια πορείας κινδυνεύσαμε από οικονομικό αφανισμό.

Επιχορηγείται από κάπου –σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο- ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

Μας έχουν φέρει σε τέτοιο σημείο ώστε το επόμενο στάδιο είναι να μας εξαφανίσουν. Η ΕΠΟ είναι η αρμόδια αρχή που χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με κάποια ποσά που είναι μεν μικρά αλλά σημαντικά και απαραίτητα.

Για τι ποσά μιλάμε;

Εμείς που παίζουμε στην Α1 Λάρισας είναι 2.500 με 3.000 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, υπήρχε και μια χρηματοδότηση από το δήμο Λαρισαίων περίπου 1.000 με 1.500 ευρώ το χρόνο. Όπως γνωρίζετε κάθε δήμος επιχορηγεί τις ομάδες του. Οπότε ένα ερασιτεχνικό σωματείο είχε ετήσια έσοδα περίπου 5.000 ευρώ.

Τι ανάγκες καλύπτατε με αυτά τα χρήματα;

Τα λειτουργικά έξοδα μιας ερασιτεχνικής ομάδα είναι περίπου 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να πληρώνεται κανένας ποδοσφαιριστής. Η ομάδα χρειάζεται αθλητικό υλικό, προπονητικό υλικό, χρειάζεται έναν γυμναστή ή έναν προπονητή για τους αθλητές μας και φυσικά όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα: διαιτησίες, αμοιβές γιατρών, μεταφορικά κλπ.

Τα χρήματα αυτά τα λαμβάνετε σήμερα; Γιατί μιλάτε συνεχώς σε παρελθοντικό χρόνο…

Τα τελευταία τρία χρόνια δε μας δίνει κανένας τίποτα: ούτε η ΕΠΟ ούτε ο δήμος. Όσον αφορά στον δήμο, κατανοούμε ότι έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα ζητήματα από την επιβίωση του Βουκεφάλα. Γι’ αυτό και δεν ασκήσαμε ιδιαίτερη πίεση. Αλλά όσον αφορά στην ΕΠΟ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ενισχύει επαγγελματικές ομάδες με εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων κάποιοι Πρόεδροι έχουν διαπράξει σωρεία ποινικών αδικημάτων, έχουν καταδικαστεί και έχουν φυλακιστεί.

Θέλετε να μου πείτε ότι η ΕΠΟ δε στηρίζει καθόλου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η «καρδιά» του επαγγελματικού. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει από μια ερασιτεχνική ομάδα. Από ένα χωριό στη Λάρισα, στον Έβρο, στην Κρήτη… που κάποιος αντίστοιχος πρόεδρος σαν και μένα έδινε την ευκαιρία σε οχτάχρονα και δεκάχρονα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.

Μιλήστε μου λίγο για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Επειδή είμαι –εκτός από πρόεδρος- και ενεργός ποδοσφαιριστής, τα παιδιά που συγκροτούν την ομάδα είναι οι φίλοι μου.

Σε τι θέση παίζετε;

Είμαι τερματοφύλακας!

Έχετε τόσο πολλούς φίλους;

Χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει αυτή η παρέα και έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να είμαστε ια μεγάλη οικογένεια. Έχουμε 30 αθλητές στην ανδρική ομάδα και έχουμε άλλα 20 παιδιά στην ακαδημία μας. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της αντρικής ομάδας είναι 16 με 25 χρόνων και έχουμε και δυο τρεις μεγαλύτερους και έμπειρους για να μπορούν να μας βοηθούν αγωνιστικά.

Δικό σας γήπεδο έχετε;

Καμία ομάδα στη Λάρισα δεν έχει δικό της γήπεδο. Χρησιμοποιούμε τα δημοτικά γήπεδα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, καθώς οι ομάδες του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος είναι πολύ περισσότερες από τα διαθέσιμα γήπεδα. Είναι τόσο μεγάλο το γηπεδικό πρόβλημα, ώστε τα τελευταία δύο χρόνια οι ποδοσφαιριστές μας δεν μπορούν μετά την προπόνηση να χρησιμοποιούν αποδυτήρια ώστε να κάνουν ένα ντους.

Και ξαφνικά ο Βουκεφάλας Λάρισας στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με τη συνεργασία που έχετε με έναν οίκο ανοχής. Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Φέτος βρεθήκαμε στην εξής δυσχερή θέση: λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που είχαμε, σκεφτήκαμε να μη δηλώσουμε καθόλου την ομάδα μας στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Επειδή όμως είμαστε οι ρομαντικοί της υπόθεσης και πιστεύουμε πολύ στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να κατέβει πάση θυσία η ομάδα στο πρωτάθλημα. Θέλαμε να συνεχίσουμε να δίνουμε διέξοδο στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές μας. Τα προηγούμενα δυο χρόνια βασικό χρηματοδότης της ομάδας ήταν το τουριστικό γραφείο που έχω. Στρεφόμασταν όμως και στις τοπικές επιχειρήσεις που μας έδιναν κάποιες μικρές επιχορηγήσεις. Αλλά φέτος φτάσαμε στα όριά μας. Έτσι έπεσε η ιδέα από έναν φίλο μου που είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας, ο οποίος είχε προσωπική γνωριμία με την κυρία Σούλα, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου «οίκου εποχής». Πήγαμε λοιπόν και τη συναντήσαμε. Από την πρώτη στιγμή μάς είπε ότι θα μας βοηθήσει και θα είναι δίπλα μας, καθώς θέλει να βοηθάει νέα παιδιά, χωρίς να έχει από την πλευρά της κάποια ιδιαίτερη απαίτηση για διαφήμιση. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν να το ανακοινώσετε στους ποδοσφαιριστές αλλά και στην τοπική κοινωνία;

Καταλαβαίναμε εξαρχής ότι θα δημιουργηθεί ο σχετικός θόρυβος. Επειδή όμως είμαστε μια οικογένεια, στηρίζουμε όλοι τις αποφάσεις που παίρνουμε. Μπορώ να πω ότι τους ενθουσίασε η ιδέα και θέλανε να στηρίξουν αυτή την πρωτοποριακή κίνηση.

Και αναγράφετε τη διαφήμιση του οίκου στην φανέλα;

Η κυρία Σούλα έχει δυο επιχειρήσεις, γι’ αυτό και αναγράφονται και οι δύο επωνυμίες στη φανέλα μας, μία μπροστά και μία πίσω. Εμείς δεν κάναμε καμία αλλαγή. Για όσους δεν τις γνωρίζουν, πρέπει να πω ότι πρόκειται για δύο πολύ πρωτοποριακές επιχειρήσεις στο είδος τους. Ο «Οίκος εποχής Σούλα» ιδρύθηκε πριν από ενάμισι χρόνο και κόστισε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση που ως επιχείρηση απασχολεί πάρα πολύ προσωπικό. Είναι μια καθόλα νόμιμη δραστηριότητα  γι’ αυτό και η ιδιοκτήτριά της επέλεξε να διαφημιστεί.

Η Λάρισα είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει το γεγονός ότι πρόκειται για μια τοπική κλειστή κοινωνία. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις;

Η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας το αντιμετώπισε με χιούμορ, καθώς έμεινε κυρίως στο πικάντικο του θέματος. Αρκετοί συνάδελφοί μου αλλά και δημοσιογράφοι με ενθάρρυναν στην κίνησή μου αυτή. Υπήρξαν και κάποιοι που είπαν ότι προσβάλει το αθλητικό ιδεώδες.

Στη φετινή παρουσίαση της ομάδας παραβρέθηκαν και τα κορίτσια του «οίκου». Δε φοβήθηκαν την έκθεση στη δημοσιότητα;

Μα και στις μεγάλες ομάδες φωνάζουν κάποια μοντέλα που πλαισιώνουν την παρουσίαση…

Άλλο όμως το τι υπονοείται και άλλο να «ομολογείται» δημοσίως…

Οι συγκεκριμένες κοπέλες για να εκτίθενται, είναι απόλυτα ευχαριστημένες με το επάγγελμα που κάνουν. Δεν έχουν καμία προκατάληψη και κανένα πρόβλημα στο να εκτεθούν, καθώς όντας το αρχαιότερο επάγγελμα, είναι μάλλον και περήφανες που το κάνουν. Από τη στιγμή μάλιστα που ήταν επιλογή της ιδιοκτήτριας να παρουσιάσει τα κορίτσια, εγώ δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.

Είδατε όμως τον κανιβαλισμό που υπήρξε μετά τη σκούπα της ΕΛΑΣ στις πιάτσες των ιερόδουλων πριν από μήνες στο κέντρο της Αθήνας και το πώς εκτέθηκαν στην κοινή γνώμη.

Φυσικά και το θυμάμαι και το πόσο εστίασαν στον ιό του AIDS. Έχω συζητήσει αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα με την ιδιοκτήτρια και μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι σε θέμα υγείας και υγιεινής φροντίζει η κυρία Σούλα με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε οι πελάτες της να μη διατρέξουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Γι’ αυτό και είναι η ίδια υπερήφανη για τα κορίτσια της, γι’ αυτό και τα προβάλλει…

Είχατε κάποια αντίδραση από την εκκλησία;

Καμία απολύτως!

Ίσως κάποια ρατσιστικά σχόλια;

Όχι. Τα περισσότερα σχόλια ήτανε χιουμοριστικά. Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι που μας είπαν ένα μεγάλο «μπράβο» γιατί με τον τρόπο αυτό στρέψαμε τα φώτα της δημοσιότητας στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Πού ακριβώς επικεντρώθηκε το χιούμορ της τοπικής κοινωνίας;

Τα σχόλια συνοδεύουν τις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας. Εμείς στο πρωτάθλημα δεν έχουμε ξεκινήσει καλά, οπότε αντίστοιχα σχόλια συνοδεύουν την αγωνιστική εικόνα της. Μας λένε ότι είστε μια ομάδα «Οίκος εποχής»!

Το μπόνους των ποδοσφαιριστών σε περίπτωση νίκης είναι ας πούμε μια επίσκεψη στον «οίκο εποχής»;

Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει τους ποδοσφαιριστές του Βουκεφάλα  –καθώς οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι- είναι το πριμ της επίσκεψης.  Η κυρία Σούλα αποδέχθηκε πλήρως τη λύση αυτή στο θέμα του πριμ, αλλά οι ποδοσφαιριστές μας δεν το έχουν γευτεί ακόμα, αφού δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα κάποια νίκη.

Πού παίζετε το πραγματικό ποδόσφαιρο; Πού υπάρχει το μεγαλύτερο πάθος;

Φυσικά, στην αλάνα. Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει ο δόλος και τα χρήματα. Ο παραγοντισμός όμως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η ανοχή της πολιτείας, έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τα γήπεδα. Θέλουμε ο κόσμος να στραφεί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και να πάει στο γήπεδο. Με ένα εισιτήριο που θα κόψει ο φίλαθλος την Κυριακή στο γήπεδο, πραγματικά μπορεί να μας σώσει.

Ο Βουκεφάλας Λάρισας κόβει αρκετά εισιτήρια;

Είχαμε πολύ λίγα εισιτήρια στην αρχή του φετινού πρωταθλήματος. Μέσο όρο είχαμε 30 εισιτήρια. Αλλά στο πρώτο  εντός έδρας παιχνίδι που παίξαμε και μετά από όλον αυτόν τον ντόρο γύρω από την ομάδα μας, είχαμε περίπου 150 εισιτήρια.

Ο Βουκεφάλας είναι η ομάδα της καρδιάς σας. Υποστηρίζετε όμως κάποια μεγάλη επαγγελματική ομάδα;

Λόγω καταγωγής, την ΑΕΛ. Από μικρός ήμουνα ΑΕΛ. Αλλά όταν εμπλέκονται επικίνδυνοι παράγοντες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σε φτάνουν σε ένα σημείο που δε θες πια να είσαι κοντά και να βλέπεις την αγαπημένη σου ομάδα.

>>> Ευχαριστώ πολύ τον φίλο ηθοποιό Χρήστο Χαλβαντζάρα για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s