ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ | ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗ ΤΑΣΣΟ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του χαράκτη Α. Τάσσου (13 Οκτωβρίου 1985), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδωνwww.ert-archives.gr και www.ert.gr τα δύο σχετικά επεισόδια της εκπομπής«ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, παραγωγής 1985.

Στο πρώτο μέρος, ο Α. Τάσσος (Τάσσος Αλεβίζος) αναφέρεται στον  τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, τις αναμνήσεις του από την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια και τους δασκάλους του, μεταφέροντας το κλίμα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1933-1939). Αναφέρεται στον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνόκαι τους συμμαθητές του με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά, όπως τον Χρήστο Καπράλο, τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Νίκο Εγγονόπουλο. Μεταφέρει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο και την αντίσταση,  όταν ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, φιλοτέχνησε 40 σχέδια που περιγράφουν τον αγώνα των ανθρώπων της εποχής για ελευθερία.

Στο δεύτερο μέρος, ο καλλιτέχνης μιλά για την εξέλιξη της χαρακτικής του τέχνης μετά τον πόλεμο, τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ, για τα οποία σχεδίασε γραμματόσημα, καθώς και για τη σειρά γραμματοσήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας που φιλοτέχνησε. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τις εικονογραφήσεις βιβλίων, αλλά και στα έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ακόμα, καταθέτει την προσωπική του άποψη για το είδος της τέχνης που υπηρετεί και τη σημασία της. Ο φακός της εκπομπής παρουσιάζει ξυλογραφικά έργα του καλλιτέχνη από την περίοδο αυτή, καθώς και από θέματα για την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s