Θεσσαλονίκη | Samkura: Περιπλάνηση

 

Από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάζεται, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η έκθεση «Samkura: Περιπλάνηση», με έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών που διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Cló Ceardlann na gCnoc» στην Ιρλανδία.

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της συμμετοχής των καλλιτεχνών στα προγράμματα φιλοξενίας. Η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτουργούν εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών είναι να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου. Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: Maria BoavidaBernadette CotterIngo DünnebierAndré GonçalvesOona HylandIan JoyceΦωτεινή ΚαριωτάκηSarah LewtasKevin McGeeAlexandra RamiresΓιάννης ΣαββίδηςAzat SargsyanNino SekhniashiviliΛίνα ΘεοδώρουMkrtich TonoyanGuram TsibakhashviliIliko Zautashvili.

Samkura – (στα ιρλανδικά shamróg, στα ελληνικά τριφύλλι, στα πορτογαλικά trevo, στα αρμενικά siri-siri) είναι το όνομα ενός μικρού έρποντος φυτού που το φύλλο του αποτελείται από ένα στέλεχος με τρία αλληλένδετα φύλλα. Το όνομα του φυτού στα γεωργιανα (samkura) δηλώνει την εικόνα «τριών αυτιών ενωμένων μεταξύ τους». Τριφύλλια με τέσσερα ή παραπάνω φύλλα είναι σπάνια και θεωρούνται τυχερά. Samkura είναι το όνομα ενός διευρωπαϊκού προγράμματος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η έκθεση θα φιλοξενείται Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Την επιμέλεια υπογράφει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Το συντονισμό αναλαμβάνει ο Θοδωρής Μάρκογλου.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00 – 15:00

Το «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων-Μια κοσμογραφία» εντάσσεται στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912-2012» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s