Ίδρυμα Ευγενίδου | «Celestial Equinox»

 

Μία ζωντανή παράσταση ηλεκτρονικής μουσικής παρουσιάζει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 2012 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της φθινοπωρινής ισημερίας και αποτελεί ένα μοναδικό εικονικό «συμπαντικό ταξίδι» σε τρεις πράξεις, από τη γένεση του σύμπαντος, την εξέλιξή του και τη μεταβολή του, έως την ανακάλυψη νέων κόσμων και αστρικών πολιτειών.

Πρόκειται για μια περιπλάνηση στις σκοτεινές και κρυφές γωνιές του αστρικού μας περιβάλλοντος με τελικό προορισμό την άκρη του σύμπαντος, πλαισιωμένη με τη ζωντανή μουσική τριών νέων δημιουργών που ανήκουν στην πλέον σύγχρονη Ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Πρόκειται για τους:

Πάνο Αλεξιάδη (Lunar Miasma), Στέφανο Κωνσταντινίδη (Electroware) και Χρήστο Χρηστογιώργο (Medras), οι οποίοι δημιουργούν και παρουσιάζουν τη μουσική τους ζωντανά κάτω από τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Παναγιώτη Σιμόπουλου, την επιμέλεια παραγωγής του Μάνου Κιτσώνα, την οργάνωση παραγωγής του Γιώργου Μαυρίκου, και τον γραφιστικό σχεδιασμό του Συμεών Νομίδη.

Ο Πάνος Αλεξιάδης χρησιμοποιώντας κυρίως synthesizers, modulars και fx αναλαμβάνει να μας «ταξιδέψει» στο σημείο όπου το παρελθόν με το μέλλον, η χαρά με τη λύπη, το συνειδητό με το ασυνείδητο γίνονται ένα. Ο Πάνος Αλεξιάδης γράφει πειραματική μουσική από το 2005, την οποία υπογράφει με διάφορα ονόματα-ψευδώνυμα. Ξεκίνησε τη διαδρομή του ως Lunar Miasma στα μέσα περίπου του 2009. Έχει πάνω από 20 κυκλοφορίες στο ενεργητικό του, κυρίως σε διεθνή ανεξάρτητα labels όπως οι: Moon Glyph, Digitalis, Stunned, Sweat lodge Guru κ.ά.

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο, μουσική, τεχνολογία και παραγωγή καθώς και ζωγραφική και αισθητική. Από το 1990 ασχολείται με τη μουσική, τόσο ως συνθέτης, όσο και ως παραγωγός. Η πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνει επτά δικές του κυκλοφορίες, remix στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλές συμπαραγωγές. Με το group Drog_Α_Tek έχει εμφανιστεί δύο φορές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Επίσης έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, τον κινηματογράφο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

O Χρήστος Χρηστογιώργος, την ημέρα αυτή θα παίξει ζωντανά νέα κομμάτια που δημιούργησε ειδικά και ΜΟΝΟ για το Πλανητάριο. Ο Χρήστος Χρηστογιώργος προτείνει ένα μουσικό ταξίδι σε space-ambient μουσικές με trip-hop πινελιές, έχοντας μαζί του στο βιολί τον Lusty Apricot, γνωστό για τις πολλές του συμμετοχές σε διάφορα σχήματα διαφορετικών μουσικών ειδών και στενό του συνεργάτη. O Xρήστος Χρηστογιώργος εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 2002 με Chill out – ambient διάθεση και με το ψευδώνυμο MEDRAS (το οποίο προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης dreams). Από τότε μέχρι σήμερα – και μέσα από τα προσωπικά του άλμπουμ αλλά και τις συμμετοχές σε cd compilations, στην Timewarp music και ΚRAAK Rec.- έχει δώσει ένα μείγμα από lounge, funky, trip hop, break beats και rock διάθεση.

Σημειώνεται ότι την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες παραστάσεων 19:30, 20:30 και 21:30). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 18:30 της ίδιας ημέρας από το Ταμείο του Πλανηταρίου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.

 

Ξέρατε ότι:

Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες.

Η εαρινή ισημερία γίνεται στις 21 Μαρτίου ή 22 Μαρτίου.

Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

 

 

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.

Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, σε συνδυασμό με το μέγεθος του ηλιακού δίσκου και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται κάποιος, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες.[1]

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s