Έκθεση | Η αρχαία Ολυμπία στο Βερολίνο

Από της 31 Αυγούστου ως τις 7 Ιανουαρίου του 2013 θα ταξιδέψει στο Βερολίνο η έκθεση αφιερωμένη στην Ιστορία της Ολυμπίας που θα φιλοξενείται στο μουσείο, Martin Gropius Bau.. Συνδυάζοντας τις αρχαίες επιγραφές με τα ιστορικά κείμενα, τα ευρήματα των ανασκαφών με τη σοφία και σημασία των μύθων που διατηρήθηκαν ως τις ημέρες μας, η έκθεση είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης (πολιτιστικής – επιστημονικής) συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Σε σχετική αναφορά του κατά τη διάρκεια παρουσίασης – αναγγελίας της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, κύριος Τζαβάρας τόνισε ιδιαίτερα τους σκοπούς για τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Όλοι μαζί οι λαοί της γης θα μπορέσουν να συνενώσουν τον αρχαίο κόσμο, τον σημερινό, τον αυριανό και τον αιώνιο για να δώσουν ένα μήνυμα που μπορεί να μας έρχεται από τα βάθη της ηλικίας της Ελλάδας, αλλά έχει μια πανεθνική- πανιστορική ισχύ», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως η έκθεση δεν αποτελεί απλά μια ιστορική αναδρομή, αλλά φιλοδοξεί κυρίως να παρουσιάσει τη διαχρονική Ολυμπία, «γύρω από την οποία συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες». «Η έκθεση αναδεικνύει ακριβώς τα πρότυπα του Ολυμπιακού Ιδεώδους που αποτέλεσε και αποτελεί κανόνα ζωής και συμπεριφοράς για όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε με δήλωση της η γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με 564 εκθέματα από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείοκαι το Νομισματικό Μουσείο, ενώ στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 1.000 αντικείμενα που προήλθαν από συλλογές μουσείων της Ευρώπης, από τις αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου του Μονάχου, του Μουσείου του Βατικανούτης Δρέσδης, αλλά και του πανεπιστημιακού μουσείου του Tubingen. Ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου, Gereon Sievernich ανέφερε, πως αυτή είναι η πρώτη φορά που το μουσείο της Ολυμπίας πραγματοποιεί μια τόσο μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό».

Η έκθεση έχει τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» και έχει οργανωθεί με βάση τρεις θεματικούς άξονες (Ολυμπία -ελληνικό ιερό, οι έρευνες στην Ολυμπία, οι αγώνες). Θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2013 στο Κατάρενώ θα καταλήξει στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η επίσημη παρουσίαση της πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s