Μίσος στους δρόμους

Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα 

ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Human Rights Watch

 

Μέσα σε 92 σελίδες η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, καταγράφει την κατάσταση η οποία επικραττεί στην Ελλάδα αναφορικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα και την ξενοφοβία. Τίτλος της έκθεσης, «Μίσος στους δρόμους. Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα».

 

Η έκθεση αποτελεί προϊόν επιτόπιας έρευνας και ανάλυσης του τρόπου που αντιμετωπίζει τα περιστατικά και τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας η δημόσια διοίκηση και η πολιτική εξουσία στη χώρα μας, τεκμηριώνεται η απροθυμία των διωκτικών και των δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων.

 

Όπως σημειώνεται, «παρά τη σαφή επαναληπτικότητα των περιστατικών βίας και την αυξητική τάση, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να παρέμβουν αποτελεσματικά, με στόχο την προστασία των θυμάτων και τη λογοδοσία των δραστών».

 

Στην έκθεση γίνεται λόγος για ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας επειδή φοβούνται μήπως δεχθούν επίθεση, ενώ η Τζούντιθ Σάδερλαντ, ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη προσθέτει πως η αδυναμία αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων δεν δικαιολογείται από την οικονομική κρίση αλλά και την αυξημένη ροή μεταναστών.

 

Στην έκθεση φιλοξενούνται συνεντεύξεις 59 μεταναστών οι οποίοι δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις στο διάστημα Αύγουστος 2009 – Μάιος 2012, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως οι 51 από αυτές κατέληξαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις αναφορές οι επιτιθέμενοι είναι άλλοτε κρανοφόροι, άλλοτε καλύπτουν τα πρόσωπά τους με μαντίλια ενώ πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους με μοτοσυκλέτες φέροντας μαχαίρια ακόμη και σπασμένα μπουκάλια.

 

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικραττεί είναι πως τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις επειδή αποθαρρύνονται από την ίδια της Αστυνομία, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομία ενημερώνει τα θύματα- που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί- ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:

greece0712gr_ForUpload.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s