Τα απομεινάρια μιας (επόμενης) μέρας

γράφει ο Θωμάς Σίδερης MEDIASOUP

Δε με νοιάζει αν ο Ολάντ είναι συμπαθής αριστερός ή συμπαθής άνθρωπος και δε με νοιάζει καθόλου αν συμπαθεί περισσότερο ή λιγότερο από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες την Ελλάδα. Δε με νοιάζει επίσης αν ο Τσίπρας παλιμπαιδίζει, αν δεν ενηλικιώθηκε ποτέ ο κνίτης που κρύβει μέσα του και δε νοιάζει αν έδειξε την πυγμή του στη Γαλλία και στη Γερμανία, ούτε με νοιάζει αν τον «τάπωσαν» οι εχθροί και οι φίλοι μας. Δε με νοιάζουν ακόμα οι δεξιές «ταβανόπροκες» του Σαμαρά, οι χρησμοί του Κουβέλη σε ρόλο αριστερής Πυθίας, οι ευρωπαϊκές χειραψίες του Βενιζέλου και ο εθελοντικός απομονωτισμός της Παπαρήγα.

Και δε με νοιάζουν όλοι αυτοί γιατί ο καθένας τους επέλεξε για τον εαυτό και το κόμμα που εκπροσωπεί έναν απίθανο ρόλο σε ένα εντελώς εξωφρενικό θέατρο του παραλόγου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ολική κατάρρευση και εκείνοι όχι δε θέλουν αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν. Δε γίνεται να καταλάβουν. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σαθρό οικοδόμημα πάνω σε κινούμενη άμμο, που μάταια αναζητούσε στηρίγματα και συμμάχους κάπου αλλού. Όχι συγκεκριμένα κάπου, αλλά οπωσδήποτε αλλού. Δεν έγινε ξαφνικά. Οικοδομήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο εδώ και σχεδόν διακόσια χρόνια, όχι από άλλους αλλά από εμάς τους ίδιους. Ακόμα κι αν λέγαμε ότι συντηρούσαμε ή επεκτείναμε αυτό το κούφιο σύστημα, την ίδια στιγμή το υπονομεύαμε εκ των έσω.

Η κατάρρευση του ελληνικού πολιτικού συστήματος ήταν απλώς θέμα χρόνου. Πονάει τώρα και θα μας πονάει και στο μέλλον, όχι μόνο εμάς αλλά και τους ευρωπαίους εχθρούς και φίλους μας, όταν τους αγγίξει ο ανεμοστρόβιλος των παράπλευρων απωλειών.

Η κατάρρευση όμως μιας ολόκληρης κοινωνίας θα αφήσει ένα βαθύ ρήγμα, μια βαθιά κοινωνική πληγή, ευάλωτη σε «μικρόβια» και  επιμολύνσεις. Αυτή η ανοιχτή κοινωνική πληγή θα μείνει χρόνια ενεργή για να μας θυμίζει τα απομεινάρια μιας ολικής κατάρρευσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s